BAUELEMENTE BAU

В брой 4/2011

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

 

Елементната фасада Wictec 50 EL изследвана на земетръс

Продуктите на един от водещите в световен мащаб производители на профилни системи за прозорци, врати и фасади от алуминий Hydro Building Systems са добре познати на нашия пазар чрез активната дейност на Хидро Билидинг Системс ЕООД. Работата на фирмата е свързана не само с предлагане на продуктите с марката Wicona, но и с намиране на индивидуални решения, отговарящи на местните търсения и регионалните особености.

Независимо от големите проблеми в строителния сектор, в момента у нас се изпълняват и обекти, който се отличават с индивидуалност на изпълнението и гъвкавост при нагаждането към характерните особености и условия, излизащи от рамките на серийното производство. Точно в тази насока се проявява силата на системния доставчик и готовността му да реагира в най-кратки срокове на поставените задачи.

Фасада, изследвана на земетръс

Една от особеностите, които отличават статическото оразмеряване на сградите в България от това в повечето европейски страни е изчисляването на земетръс. Независимо от това, че фасадата не се числи към носещите конструктивни елементи на сградите, в нея се крие голяма опасност при въздействието на земетръсните сили. Тонове стъкло и алуминий могат да се срутят върху намиращите се наоколо хора и да предизвикат голям брой жертви.

За целта е извършено изследване на земетръс на елементната фасада Wictec 50 EL, използвана за сградата ТАО-Център, разположена на столичния булевард Тодор Александров. Инвеститор на офис-сградата е австрийската компания Иморент, с главен изпълнител Агрогруп Екзакт. За производството на дограмата и фасадите, фирма Мухарски използва изцяло системите с марката Wicona.

Проектът за земетръс на елементните фасади е изготвен от фирма Темпроект.

В следствие на резултатите от изчисленията на земетръс са проектирани нови уплътнения, които да поемат големите премествания, предизвиквани от земетръсните сили. Конзолите за захващане на колоните и ригелите към сградата са оразмерени наново.

Сградата е оразмерена за степента на сеизмичност на София, която е една от най-високите в страната.

Елементите с размери 2,70 м х 3,20 м за етажите и 2,70 м х 4,30 м за партерната част са изработени изцяло в готов вид в производствените помещения на фирма Мухарски. След това са транспортирани до обекта, където са монтирани и свързани помежду си.

Характерно за изпълнението е използването на прозорци от системата Wicline 70 E с отваряне навътре. За естетическото оформяне на фасадата са използвани каси, покриващи крилото. По този начин, погледната от вън, фасадата въздейства с хармоничната си визия, без нарушаване на линиите и открояване на отваряемите части – ефект, който е високо ценен от архитектите.

Части от фасадата на сградата са изпълнени със системата Wictec 50 - основно във входния участък. Изработените входни и евакуационни врати са от системата Wicstyle 77, с конструктивна дълбочина на касата 77 мм. Вратите са оборудвани с всички необходими елементи за постигане на висок комфорт на потребление – електрически насрещници, антипаник решения, автомати за самозатваряне.

За изпълнението на модерната архитектура на цялата фасада са предвидени различни видове остъкления. В зоните на плочите, зад стъклопакетите ще бъдат монтирани плътни непрозрачни елементи от алуминиева ламарина, така че да се скрият техническите елементи на сградата, без да се наруши стъклената визия на цялата фасада. За освежаване и постигане на ефектни акценти, за отделни части от растера на фасадата е предвидено изпълнение с червено стъкло, зад което да се монтира LED осветление.

Всички части на фасадата имат противопожарни брюстунги, които са сертифицирани от австрийски независим институт точно за приложението в този обект. За целта всички профили в зоната на брюстунга са запълнени с огнеупорен материал на магнезиева основа.

Нестандартно големи стъклопакети

Друг обект, който разкрива големите възможности на системния доставчик Hydro Building Systems е седем етажната офис-сграда Бумеранг. Проджект мениджъра на обекта е Nal Consult, а изпълнителят на фасадата е фирма Кристиан Нейко. Характерни за това изпълнение са - използването на профилната система за фасади Wictec 60 и особено големите размери на стъклопакетите.

Поради нестандартните параметри и по желание на инвеститора, стъклопакетите са изпълнени с триплекс отвътре и отвън. Така теглото на един стъклопакет достига до 380 кг. Разработени и произведени са специални подложки, които да поемат голямото натоварване от стъклопакетите. Също така са използвани специални, устойчиви на големи натоварвания Т-сглобки за захващането на ригелите към колоните.

За постигане на желаните резултати и повишаване на носимоспособността на фасадата при земетръс, профилите са запълнени с допълнителни усилващи елементи от алуминий.

Профилната система за фасади Wictec 60 не се поддържа на склад от производителя. Тя се изпълнява по специална поръчка и по зададени дължини на прътите. Въпреки това добрата организация на Hydro Building Systems и перфектната координационна дейност на Хидро Билидинг Системс ЕООД водят до изпълнение на поръчката в рамките на само две седмици – от вземането на размерите и екструдирането до доставката на място.

За отваряемите части е използвана системата за прозорци Wicline 70 E, с конструктивна дълбочина на касата 70 мм. Тук отново е използван варианта със скрито зад касата крило. Системата Wicline 70 E съчетава елегантния дизайн с превъзходните топлоизолационни качества. Коефициентът на топлопреминаване при двойни стъклопакети на отваряемите части достига до Uw = 1,4 W/m2K.

За партерната част на сградата е използвана профилната система за фасади Wictec 50. Входните и евакуационни врати са изпълнени от системата Wicstyle 70 Е.

Силно натоварени входни участъци

За активно коментирания от мебелния бранш магазин на Ikea, Хидро Билидинг Системс достави профилите от системата за противопожарни врати Wicstyle 77 FP. Изпълнител на дограмата за силно натоварения входен участък е фирмата Прециз Ал. Устойчивостта на пожар на вратите е 60 минути, което се постига със специални пълнежи в камерите на профилите. Профилите от серията Wicstyle 77 PF се състоят от три броя алуминиеви черупки, прекъснати на две места от полиамидни пластини.

Вратите на магазина са комплектувани със синхронизиращи автомати, антипаник механизми и всичко необходимо за дълготрайното комфортно функциониране.

Интересно решение е падащия праг за противодимна защита. Разположен в таблата, при отворено положение на крилото, той е в прибрана позиция. При затваряне на вратата прагът се освобождава автоматично, прилепва надолу и осигурява нужното противодимно уплътняване. Решението е подходящо и за етапа на строителство, в който прагът може да остане прибран в таблата, така че да не бъдат нанесени щети върху уплътнителните функции на вратата докато се извършват останалите строителни дейности.

Избрани статии от Bauelemente Bau

Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

Системни конструкции от алуминий и стомана

Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

Монтаж на подпрозоречни первази

Още от новостите на Schüco на BAU 2017

Dr. Hahn показва модерен дизайн

Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

Избор на индустриална врата

ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

Geze превръща сградите в Smart Buildings

Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Йовета глас - Свят от стъкло

Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

Противовзломна защита

Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

Решения за врати за общи и подземни гаражи

Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

Нов силен играч на пазара

Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

REYNAERS – решения за модерна архитектура

Нов референтен обект на Schüco

Rehau внася цвят в играта

Hautau определя комфорта като фактор на успеха

Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

Дизайн на фасади и дограма, част 1

Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

Масо преработва панти и ножици

Roto допълва програмата

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

Hörmann – обогатена дизайнерска програма

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka залага на активния диалог с клиентите

Специалитетите

Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

Концентрирана компетентност

fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka разширява асортимента от декори

Напълно автоматизиран прозорец от Roto

Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

Стратегически партньор в проекта Green Solution House

Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

Изследване на теглото на стъклопакетите

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

VELUX – естествена светлина на необичайно място

Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

Saint Gobain има милост към монтажниците

Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

Още по-голяма свобода на идеите в цвят

Тема на броя: стъкла и стъклопакети

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

Бистро като вода, здраво като камък

Внезапно се заговори за универсалния дизайн

Секторен анализ на компетенциите на работната сила

Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

Границите на възможното

3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

Видимо и осезаемо качество

Използват ли се лесно модерните прозорци?

Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

Нови терминали за Варна и Бургас

Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

Водещите теми на BAU 2013

Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

Universal Design за строителните продукти

Ново от Reynaers : Венталис Акустик

Нова конструкция от Wicona

Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

Renson разработи нова система за вентилация

Hautau с решения за вентилация

Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

Winkhaus осигурява надеждна вентилация

Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

HAUTAU с поглед в бъдещето

Adler предлага импрегнатор ...

Специално изискване за френския пазар

Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

Прозорците са повърхности, доставящи енергия

През Интернет, от всяка точка на света

Елементната фасада на Wicona

Somfy осигурява оптимални условия

Прозорецът като безплатен соларен колектор

Генерацията evo

Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

Най-добрите възможности за дървените прозорци

Schüco санира италианското си седалище

Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

Апликация за мобилен телефон от ift

Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Системата CS104

Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

Окрилени от нарастващото търсене

До 80 процента по-малко енергия

Почти безвредно влияние на прозорците

Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн
 НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

Via Bulgaria Ltd.
Mobile: +359 888 598 660
bauelemente@viabulgaria.com
www.viabulgaria.com