BAUELEMENTE BAU

В брой 4/2014

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

 

Извън границите на обичайното

На fensterbau/frontale 2014, основаното през миналата година дружество Veka Tehnologie Service успя да представи разработката за повърхностни технологии Veka Spectral, което е първият резултат от интензивните изследователски дейности. Успоредно с това бяха представени две необикновени системни конструкции. Със системата за прозорци Softline 70 MB (Multi-Box) бе представена нова интерпретация на класическата конструкция за прозорци с интегрирани допълнителни функции. Системата Artline 82 с покритото си крило предлага от своя страна нова визия на прозореца с намалени видими челни ширини и големи площи на стъклата. Така се отваря достъп до пазари, които до сега бяха запазени за алуминиевите конструкции.

За утвърждаване на водещите си позиции на пазара на PVC прозорци Veka постоянно инвестира в разработки и проучвания. С основаването на Veka Tehnologie Service през миналата година се постави основата на още по-интензивна изследователска дейност.

Актуалното поле на действие на Veka Tehnologie Service в момента са технологиите за повърхностна обработка на PVC профилите. Съвместно с именити изследователски институти, като например Института за електронна и плазмена техника във Фрауенхоф, младият творчески колектив на Veka Tehnologie Service работи върху нови декори и дизайн и изследва, какви сили действително въздействат върху повърхностите на профилите по време на целия експлоатационен живот.

Новоразработеното фолио се отличава с високата устойчивост на надраскване и изтъркване, нечувствителност към замърсявания и устойчивост на ежедневни въздействия от всякакъв род.

Благодарение на висококачествената визия и приятното усещане при допир, изработените с такова фолио прозорци получават повишена стойност.

Новото фолио в момента се подлага на всички възможни тестове, при което се прилагат нови познания при оптимизацията на продукта. За целта на разположение на служителите и експертите от Veka Tehnologie Service се намира професионално оборудвана лаборатория, така че по-голямата част от изпитванията могат да се провеждат в собствени условия.

Многофункционално и гъвкаво

С новата конструкция за две крила с обща каса Softline 70 MB (Multi-Box) предприятието предлага на производителите нещо повече от система за прозорци. Концепцията позволява интеграцията на допълнителни функции в прозорците, което е предпоставка за повишена добавена стойност на крайния продукт.

Конструкцията може да послужи за използване на топлината, управление на светлината, както и за осъществяване на вентилация.

Освен това пространството между двете крила може да се използва за монтаж на защитена от метеорологичните условия слънцезащита, за мрежа против насекоми или за разполагане на сензориката, необходима за управлението на прозореца.

Смайващото в случая е, че новата система в много широк аспект е изградена на базата на съществуващите конструкции. Нова е само рамката на касата, профилите за крилата са от системата Softline 70.

Новата система позволява изработването на различни варианти - външното крило може да бъде изпълнено като отварящо се навън, да се изнася или да е тип хармоника.

Специалистите от Veka виждат приложение на новата система с коефициент на топлопреминаване Uw до 0,521 W/m2K преди всичко в сгради с висока енергийна ефективност.

Опция за скрито крило

С новата система Artline 82, предприятието предлага подходящата конструкция за прозорци, отговаряща на типичните за днешната архитектура прави линии. Тъй като касата напълно покрива рамката на крилото, с Artline 82 се произвеждат прозорци с тесни челни ширини и голям дял на стъклото. При монтажа касата може да бъде покрита изцяло от топлоизолация. Така видимата част на рамката се намалява до абсолютния минимум. Прозорецът изглежда от външната страна като безрамково остъкляване. Същевременно се постигат стойности на топлоизолацията значително под средните.

За разлика от познатите на пазара системи, тук може да се използват стъклопакети с дебелини от 34 мм до 60 мм.

При разработката на тази система също е обърнато сериозно внимание на съвместимостта със съществуващите варианти. Много от системните компоненти на Softline 82 могат да се използват при производството на прозорците, като например стъклодържателите, уширенията и свързващите профили.

Новата система може да се използва безпроблемно и без разточителни пренастройки на производствените процеси. Производството се запазва.

Artline 82 се предлага само във вариант на профилите в бяло. Цветовите решения се постигат с прилагане на оцветени в желания цвят алуминиеви капачки.

„Нашата цел е не само да затваряме отворите в стените. Ние искаме да съставим прозорец представящ цялото богатство на актуалните тематични области и да предложим подходящите решения. Така повишаваме чувствително стойността на крайния продукт, като същевременно подчертаваме важни аспекти като визията и естетиката. Точно този подход представихме на fensterbau/frontale 2014. Големият брой клиенти, посетители, архитекти и търговци, които се запознаха с нашите експонати ни показа, че много участници на пазара споделят нашата концепция. Ние разбираме комплексните изисквания към PVC-прозорците еднозначно като шанс”, коментира Хилдебранд, ръководител маркетинг.

Нова генерация кутии за ролетни щори

С Vekavariant 2.0 предприятието представя на пазара нова генерация на успешно наложилата се система кутии за ролетни щори. Новата разработка впечатлява с големия брой подобрения, особено с новия принцип на свързване, както и подобрената въздушна плътност и статика.

Решението изпъква и с лесната преработка и монтаж.

По отношение на функционалност и топлоизолация новата генерация кутии за ролетни щори покриват стойности над актуалните изисквания.

Чрез различни промени в конструкцията се повишава уплътнеността на кутията.

Внимание е отдадено и на разработването на нова техника за закрепване, с която елементите на прозореца и ролетната щора се свързват още по-рационално

Като алтернативно решение се предлага досегашния универсален вариант на връзката.

За осъществяване на новата връзка се изисква само един базисен профил, така че многообразието на системно зависими алуминиеви адаптери отпада. При нужда тази техника може да се приложи и със собствен базисен профил.

Новата техника предлага, освен това възможност при комбинация на прозорци и кутии за ролетни щори, изпълнението да се осъществи от доставчика, от производителя на дограма или на място на обекта.

Степенната концепция на статиката предлага висока стабилност и сигурност. При големи размери на прозорците и големи дълбочини на профилите, ревизията на кутията може да се извърши лесно както отвътре, така и отдолу.

Мрежа против насекоми може да се добави и при максимални височини на елементите и да бъде интегрирана във всички големини на кутиите.

Друга съществена част на новата генерация кутии за ролетни щори е новата концепция на воденето на платното, включително на всички аксесоари. Компактните водачи са съгласувани с Vekavariant 2.0 и могат да бъдат приложени универсално.

Новата генерация кутии вече се предлага на пазара.

Избрани статии от Bauelemente Bau

Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

Системни конструкции от алуминий и стомана

Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

Монтаж на подпрозоречни первази

Още от новостите на Schüco на BAU 2017

Dr. Hahn показва модерен дизайн

Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

Избор на индустриална врата

ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

Geze превръща сградите в Smart Buildings

Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Йовета глас - Свят от стъкло

Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

Противовзломна защита

Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

Решения за врати за общи и подземни гаражи

Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

Нов силен играч на пазара

Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

REYNAERS – решения за модерна архитектура

Нов референтен обект на Schüco

Rehau внася цвят в играта

Hautau определя комфорта като фактор на успеха

Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

Дизайн на фасади и дограма, част 1

Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

Масо преработва панти и ножици

Roto допълва програмата

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

Hörmann – обогатена дизайнерска програма

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka залага на активния диалог с клиентите

Специалитетите

Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

Концентрирана компетентност

fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka разширява асортимента от декори

Напълно автоматизиран прозорец от Roto

Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

Стратегически партньор в проекта Green Solution House

Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

Изследване на теглото на стъклопакетите

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

VELUX – естествена светлина на необичайно място

Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

Saint Gobain има милост към монтажниците

Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

Още по-голяма свобода на идеите в цвят

Тема на броя: стъкла и стъклопакети

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

Бистро като вода, здраво като камък

Внезапно се заговори за универсалния дизайн

Секторен анализ на компетенциите на работната сила

Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

Границите на възможното

3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

Видимо и осезаемо качество

Използват ли се лесно модерните прозорци?

Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

Нови терминали за Варна и Бургас

Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

Водещите теми на BAU 2013

Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

Universal Design за строителните продукти

Ново от Reynaers : Венталис Акустик

Нова конструкция от Wicona

Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

Renson разработи нова система за вентилация

Hautau с решения за вентилация

Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

Winkhaus осигурява надеждна вентилация

Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

HAUTAU с поглед в бъдещето

Adler предлага импрегнатор ...

Специално изискване за френския пазар

Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

Прозорците са повърхности, доставящи енергия

През Интернет, от всяка точка на света

Елементната фасада на Wicona

Somfy осигурява оптимални условия

Прозорецът като безплатен соларен колектор

Генерацията evo

Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

Най-добрите възможности за дървените прозорци

Schüco санира италианското си седалище

Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

Апликация за мобилен телефон от ift

Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Системата CS104

Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

Окрилени от нарастващото търсене

До 80 процента по-малко енергия

Почти безвредно влияние на прозорците

Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн
 НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

Via Bulgaria Ltd.
Mobile: +359 888 598 660
bauelemente@viabulgaria.com
www.viabulgaria.com