BAUELEMENTE BAU

В брой 5/2014

Дизайн на фасади и дограма, част 1

 

Отражение на човешкият фактор върху дизайна на стъклените фасади

Специалистите по психология на околната среда дефинират три понятия – природа, култура и цивилизация, които определят средата на съществуване на човека. В този смисъл хората са единствения вид, който сами създават света около себе си и същевременно сами определят взаимодействието човек-околна среда, което обхваща както естествения ареал (природата), така и застроената среда, социалната атмосфера и информационната среда. При правилно създаден модел, може да се проектира, управлява, защитава или възстановява средата, която да увеличава смисленото, разумно и приемливото поведение на човека, а също така може да помогне при определянето на проблемните ситуации.

В архитектурата взаимодействието между човека и околната среда се отразява всеобхватно – от градоустройственото планиране до концепцията на интериора на отделното помещение, от сградата като цяло до всеки неин компонент. Интересен сегмент тук са фасадите, които са единствения елемент, който принадлежи едновременно на външната и вътрешната среда на обитаване. Техният строеж и визия се отразяват както на градската среда, в която са разположени, така и на вътрешната работна, домашна или всеки вид обществена обстановка, в зависимост от предназначението им.

Развитието на архитектурата през последното столетие, с модерното си схващане за боравене с обеми, материали, пропорции, естетика и всички изразни средства, предизвика глобални промени и в понятието фасади. Най-силно засегнати се оказаха прозрачните части – от единичните прозорци се стигна до изцяло остъклени фасади.

Това стана възможно благодарение на стремителното развитие и усъвършенстване на технологиите и материалите, който превърнаха модерните окачени фасади в мултифункционални организми. Като фактор с двойно въздействие, тези тенденции на развитие носят отпечатък не само върху градската архитектура, но промениха значително въздействието и на вътрешния комфорт.

Изпълнението, особено на офис сградите, вече като по неписано правило се осъществява предимно с изцяло остъклени фасади. Трудно е да си представим днешната градската среда, без огромните стъклени повърхности и обемни тела, в които се отразява небето и околната среда.

Голям принос за „прозрачната” архитектура има развитието на стъклото и разработването на стъклопакетите. От обикновеното стъкло се стигна до съвременните мултифункцинолни стъклопакети, които носят значителна отговорност за предпазване на вътрешността на сградите от топлина, студ, слънце, същевременно предоставящи огромни количества естествена светлина и позволяващи изпълнението на гигантски по размери остъклени полета.

И като всяка модна тенденция и тук се стига до максимализъм, който предизвиква въпроса: „Това необходимо ли е?” Стремежът към сливането на вътрешното пространство с външната среда всеки път ли се оказва положителното решение?

Как въздейства дизайна на стъклените фасади върху човека

Освен техническите параметри и нормативните изисквания, върху конструирането и дизайна на остъклените фасади въздействат и критерии като човешкия фактор и усещането, което предизвикват.

Всеки човек има своя индивидуалност, възприема по собствен начин околната среда и макар да не се обръща особено внимание на това, обкръжението рефлектира върху усещанията, чувствата и не на последно място върху работоспособността по различен начин.

Изследвания, направени от лидера във фасадите Schüco показват, че изцяло остъклените фасади не се възприемат еднакво от всички обитатели. Съществуват критични точки, които благодарение на съвременните фасадни технологии могат да бъдат избегнати.

Усещане за простор и свобода

На някои хора, изцяло оголената видимост предоставена от модерните прозрачни фасади действа добре и остъкленията с етажна височина не ги притесняват. Те се наслаждават на визуалното отваряне на вътрешните обеми и не търсят закътани пространства в сградата, за да се почувстват комфортно и защитено.

„Биг брадър”

За друга част от обитателите подобно излагане на показ ги кара да се чувстват постоянно наблюдавани, което създава дискомфорт и несигурност.

При изцяло остъклените сгради с по-голям обем и погледнати от по-голямо разстояние, трудно се различават подробностите в помещенията, макар че всичко е изложено на показ. Притегателна точка в такива случаи се явява играта на различни обеми и структури от фасадата, които се възприемат като обобщено петно, без да се долавят подробности и детайли. Това обаче не помага на въпросната група обитатели да преодолеят неприятното за тях усещане за несигурност и въпреки отдалечеността или външно глобалното възприемане на фасадата, те се чувстват наблюдавани.

При по-малките и по-ниски сгради, особено при първите етажи, погледите на минувачите са привлечени от хората вътре – седящи, работещи, разговарящи, движещи се. На показ излиза и целият интериор на помещенията. Тогава ефектът на аквариума е пълен, а особено силен става при запалено осветление вътре в тъмната част на деня.

Същият резултат се получава и в случаите, когато фасадата не предоставя никаква визуална преграда и независимо от височината или площта й, на показ се излага безпрепятствено цялото вътрешно пространство. Тук, освен въздействието на такива решения върху усещането на обитателите се поставя въпроса и за естетиката на фасадата, на което ще се спрем в следващата част от поредицата ни.

Възможни решения

За да се елиминира неприятното чувство за постоянно наблюдаване могат да се използват възможностите на слънцезащитните системи. Умелата игра с тях не само обогатява фасадата и предоставя широки варианти за постигане на индивидуални решения, но предлага и търсената защита от външните погледи.

Водещите системни доставчици на алуминиеви конструкции за фасади предлагат в продуктовата си палитра широки гама външна слънцезащита – от външни стационарни ламели до ефективни автоматизирани подвижни и реагиращи на външните условия системи. Алуминият може на практика да бъде боядисван по висококачествени технологии във всички възможно цветове, така че освен структурен ефект, чрез външните ламели могат да се постигнат и оригинални цветни акценти. Освен това ламелите могат да бъдат както хоризонтални, така и вертикални в зависимост от рисунъка, който се търси. Предлаганите ширини или сечения са също разнообразни, което е допълнителна изразна възможност при дизайна на фасади, стига да се удовлетворяват конструктивните изисквания.

Друг вариант са вътрешните щори, обаче трябва да се внимава, тъй като може да се достигне до крайност, която да наложи използването на изкуствено осветление, дори през деня. Подобно решение е нерационално от здравословна и енергийноефективна гледна точка. При тях съществува и опасността от нарушаване на външната естетика на фасадата, което ще разгледаме по-нататък.

Липса на защита

Друг фактор, отразяващ се върху проектирането и вида на фасадите се определя от групата обитатели, изпитващи страх от височини. Те не могат да работят на бюра, поставени в близост до прозорец, стигащ до пода. Независимо, че всяка остъклена фасада е осигурена нормативно и фактически срещу рискови ситуации от падане през фиксираната или отваряемата остъклена част, визуалната прозрачност предизвиква при такива хора паническа уплаха и отказ да се доближат до нея.

Възможни решения

В случая могат да се използват различно оцветени, матирани, фолирани, покрити със ситопечат и други средства стъкла в брюстунг зоната или да се поставят ефирни вътрешни парапети. Така фасадата запазва стъкления си характер, а обитателите получават усещането си за защитеност.

Съществуват и други решения като например плътни щори, които се измъкват от пода и достигат до желано ниво над пода, така че да създадат визуална преграда и елиминират страха от падане навън. Външните слънцезащитни ламели могат да бъдат решение и на това психологическо въздействие. Тук обаче трябва да се подхожда с добра премереност, защото при прекрачване на определени граници, обитателите ще се почувстват като затворници.

Перфектно решение за целта предлага Schüco с продукта си за външни щори СТВ (Concealed Toughened Blind). Профила на ламелите е такъв, че предпазва от проникване на директни слънчеви лъчи дори при слънцестоене 20° (зимно за Европа), същевременно погледът прониква почти по цялата им височина навън. Това се постига благодарение на изпъкналата форма от външната страна на ламелните профили и специалната вдлъбната извивка от вътрешната. Въпреки гъстия растер, те са тънки и елегантни, а чрез добрата видимост навън представляват ефирна преграда за хората вътре. Изработени изцяло от алуминий, те напълно хармонизират с естеството на окачените алуминиеви фасади.

Заключение

Един от основните белези на съвременната архитектура е нейната прозрачност. Тя се намира както в интериора, така и в екстериора. Боравенето с прозрачността обаче е сложен процес, в който трябва да се вземат под внимание редица фактори. Постоянно говорим за повишения комфорт на обитателите, чрез създаване на здравословна и енергийноефективна среда. Ако обаче се пропусне някои от елементите, хармонията се нарушава и в последна сметка интуитивно фасадата или сградата не се възприемат с одобрение.

В този смисъл актуалното понятие устойчиво строителство включва всички компоненти, които изграждат висококачествената и високофункционалната среда за обитаване. Като важен елемент на тази философия, добре обмислената фасадна концепция действително повишава комфорта за обитателите и обвива една приятна, мотивираща и естетическа среда.

Материалът е съставен с любезното съдействие на арх. инж. Климентин Чернев, управител Алу Кьониг Щал България.

Избрани статии от Bauelemente Bau

Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

Системни конструкции от алуминий и стомана

Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

Монтаж на подпрозоречни первази

Още от новостите на Schüco на BAU 2017

Dr. Hahn показва модерен дизайн

Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

Избор на индустриална врата

ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

Geze превръща сградите в Smart Buildings

Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Йовета глас - Свят от стъкло

Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

Противовзломна защита

Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

Решения за врати за общи и подземни гаражи

Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

Нов силен играч на пазара

Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

REYNAERS – решения за модерна архитектура

Нов референтен обект на Schüco

Rehau внася цвят в играта

Hautau определя комфорта като фактор на успеха

Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

Дизайн на фасади и дограма, част 1

Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

Масо преработва панти и ножици

Roto допълва програмата

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

Hörmann – обогатена дизайнерска програма

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka залага на активния диалог с клиентите

Специалитетите

Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

Концентрирана компетентност

fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka разширява асортимента от декори

Напълно автоматизиран прозорец от Roto

Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

Стратегически партньор в проекта Green Solution House

Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

Изследване на теглото на стъклопакетите

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

VELUX – естествена светлина на необичайно място

Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

Saint Gobain има милост към монтажниците

Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

Още по-голяма свобода на идеите в цвят

Тема на броя: стъкла и стъклопакети

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

Бистро като вода, здраво като камък

Внезапно се заговори за универсалния дизайн

Секторен анализ на компетенциите на работната сила

Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

Границите на възможното

3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

Видимо и осезаемо качество

Използват ли се лесно модерните прозорци?

Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

Нови терминали за Варна и Бургас

Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

Водещите теми на BAU 2013

Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

Universal Design за строителните продукти

Ново от Reynaers : Венталис Акустик

Нова конструкция от Wicona

Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

Renson разработи нова система за вентилация

Hautau с решения за вентилация

Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

Winkhaus осигурява надеждна вентилация

Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

HAUTAU с поглед в бъдещето

Adler предлага импрегнатор ...

Специално изискване за френския пазар

Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

Прозорците са повърхности, доставящи енергия

През Интернет, от всяка точка на света

Елементната фасада на Wicona

Somfy осигурява оптимални условия

Прозорецът като безплатен соларен колектор

Генерацията evo

Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

Най-добрите възможности за дървените прозорци

Schüco санира италианското си седалище

Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

Апликация за мобилен телефон от ift

Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Системата CS104

Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

Окрилени от нарастващото търсене

До 80 процента по-малко енергия

Почти безвредно влияние на прозорците

Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн
 НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

Via Bulgaria Ltd.
Mobile: +359 888 598 660
bauelemente@viabulgaria.com
www.viabulgaria.com