BAUELEMENTE BAU

В брой 4/2013

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

 

Конкретни числа, вместо предположения по нюх

Софтуерна програма предлага конкретното определяне на възможното ограничаване на енергийните загуби при санирането на прозорци. Резултатите са доста прецизни, но въпреки това действията протичат бързо и лесно. Към софтуерния продукт се предлага измервателен уред, с който се определят Ug – стойностите на място, както и сензор за монтиране в пространството между стъклата, който с подходящата измервателна техника определя точното количество на запълващия газ по време на производството.

С този софтуерен продукт продавачът получава пълноценен инструмент, с който ефикасно да представи пред потенциалните клиенти предимствата от подмяната на прозорците.

Измервателният уред от своя страна може да служи пълноценно на производителите на прозорци и стъклопакети да определят сигурно нивото на качество, така че клиентът действително да получи посочените параметри на новия прозорец.

Мобилния измервателен уред Uglass и софтуерният продукт Uwin са резултат от проект за проучване състоянието на прозорците, организиран от Германското министерство на икономиката, в който вземат участие шест предприятия от дограмаджийския бранш.

Целта на проекта е да се създадат възможности за изследване и определяне качествата на съществуващите прозорци, включително на уплътнеността и фугата към стената.

Определяне на слабите места

Подобряването на енергийния мениджмънт е немислим без подобряването на енергийното състояние на съществуващите сгради.

Разработената в рамките на изследователския проект софтуерна програма Uwin определя възможностите за ограничаване на енергийните загуби.

На базата на алгоритми се установяват очакваните енергийни подобрения при подмяната на прозорците или стъклопакетите.

Решението отчита в цялост рамковите условия, които въздействат върху потенциалните възможности за енергийно оптимизиране. Под внимание се вземат – местоположението, ориентацията, засенчването и монтажната ситуация, както и вида на конструкцията, възрастта на сградата и типа отопление.

Адаптивният алгоритъм позволява извършване на оценката дори при минимално подаване на данни. Естествено колкото по-детайлна е въведената изходна база данни, толкова по-точни са крайните резултати. Точността на софтуера може да достигне дори до определяне на количеството пасивните соларни добавки на енергия или до загубите от проветряване на помещенията.

Друго предимство на софтуерният продукт е, че приложението му не изисква специализирани познания по строителна физика и може да бъде приложен от потребителите за повечето познати типове сгради при изготвянето на аргументацията пред клиентите за ползите от подмяната на дограмата.

Продуктът е предназначен, освен за търговски цели при съставяне на доказателства, адресирани до крайните клиенти, така също и за практическо приложение от производители на прозорци и фасади, занимаващи се основно с модернизация и енергийно подобряване на съществуващи сгради.

Продуктът също така се допуска за използване от енергийни консултанти, оценители, архитекти и инженерни бюра, съсредоточили действията си върху модернизацията на съществуващите обекти.

Демоверсия може да се изпробва в Интернет на страницата www.fenstercheck.info.

Гарантиране на нужната яснота

Тъй като често липсват точни данни за остъклението или съществуват неясноти по действителните изолационни параметри, в рамките на проекта е разработен мобилния уред Uglass за измерването и точното определяне на Ug – стойностите на място.

По този начин отпадат всякакви съмнения относно качествата и възможностите на съществуващите прозорци и практически удобно може да се установи реалното състояние на стъклопакетите, без да се налага извършването на други разточителни мероприятия.

При стандартни измервания в продължение на 10 минути за двойни стъклопакети и 20 минути за тройни стъклопакети, уредът установява стойности в границите между 0,5 W/m2K и 4 W/m2K. Точността на измерване на уреда е +- 10%.

Мобилният уред Uglass е съставен от две части, които се закрепват от външната и от вътрешната страна на стъклопакета на съществуващата дограма.

Същността на метода на работа се състои в измерването на температурните промени на повърхностите на стъклата от двете страни на стъклопакетите в реалната им монтажна ситуация.

Възможни са два начина за работа:

  • При първия вариант се използва стойността на естествените температурни разлики на повърхностите на монтиран на място стъклопакет.
  • При втория вариант се предизвиква изкуствено едностранно загряване на стъклопакета, след което се изследва температурното поведение на противоположното стъкло.

Методът с активно загряване е особено подходящ за приложение през лятото и в преходните сезони, когато не са на лице естествени температурни разлики (между външната температура и тази в помещенията) при условията на съществуващите прозорци.

Чрез WLAN връзка се осъществява прехвърлянето на измерените от уреда данни към компютъра, след което може да се използва гореописания софтуерен продукт.

Продуктът представлява интерес и за сертифициращи и контролни институции, които сертифицират или контролират производствата на стъклопакети.

Също така могат и самите производители на стъклопакети да се възползват от Uglass при осъществяване на всеобхватен контрол на производството си и да определят доста точно техническите параметри на продуктите си. Това е един добър начин за относително бързо осъществяване на вътрешнозаводския контрол.

Безотказен контрол

Третият продукт, разработен в рамките на изследователския проект е предназначен за гарантирането на качеството на стъклопакетите при протичане на производството.

За целта се използва сензор, поставен в пространството между стъклата, който с висока точност определя нивото на запълването с газ или контролира качествата на повърхностните покрития.

Автоматичното добавяне на измервателната техника към производствените линии става бързо и позволява осъществяването на безпогрешен контрол на качеството.

Нуждата от подобни мерки е наложителна, тъй като в рамките на проучването е установено, че степента на запълване с газ е значително под деветдесетте процента по предписание или са положени грешните повърхностни покрития върху стъклата. Така могат да се избегнат грешките в следствие на определяне на параметрите по нюх.

Във връзка с регламента за строителните продукти, влезнал окончателно с целия си обем в сила от 1 юли, браншът трябва максимално да се подсигури със съответните мерки за гарантиране на качеството. Това е и предпоставка за понататъчно разработване и разширяване на подобен род продукти и технологии за лесно и безпроблемно контролиране и определяне на качеството на строителните продукти.

Избрани статии от Bauelemente Bau

Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

Системни конструкции от алуминий и стомана

Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

Монтаж на подпрозоречни первази

Още от новостите на Schüco на BAU 2017

Dr. Hahn показва модерен дизайн

Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

Избор на индустриална врата

ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

Geze превръща сградите в Smart Buildings

Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Йовета глас - Свят от стъкло

Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

Противовзломна защита

Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

Решения за врати за общи и подземни гаражи

Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

Нов силен играч на пазара

Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

REYNAERS – решения за модерна архитектура

Нов референтен обект на Schüco

Rehau внася цвят в играта

Hautau определя комфорта като фактор на успеха

Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

Дизайн на фасади и дограма, част 1

Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

Масо преработва панти и ножици

Roto допълва програмата

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

Hörmann – обогатена дизайнерска програма

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka залага на активния диалог с клиентите

Специалитетите

Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

Концентрирана компетентност

fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka разширява асортимента от декори

Напълно автоматизиран прозорец от Roto

Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

Стратегически партньор в проекта Green Solution House

Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

Изследване на теглото на стъклопакетите

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

VELUX – естествена светлина на необичайно място

Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

Saint Gobain има милост към монтажниците

Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

Още по-голяма свобода на идеите в цвят

Тема на броя: стъкла и стъклопакети

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

Бистро като вода, здраво като камък

Внезапно се заговори за универсалния дизайн

Секторен анализ на компетенциите на работната сила

Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

Границите на възможното

3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

Видимо и осезаемо качество

Използват ли се лесно модерните прозорци?

Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

Нови терминали за Варна и Бургас

Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

Водещите теми на BAU 2013

Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

Universal Design за строителните продукти

Ново от Reynaers : Венталис Акустик

Нова конструкция от Wicona

Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

Renson разработи нова система за вентилация

Hautau с решения за вентилация

Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

Winkhaus осигурява надеждна вентилация

Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

HAUTAU с поглед в бъдещето

Adler предлага импрегнатор ...

Специално изискване за френския пазар

Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

Прозорците са повърхности, доставящи енергия

През Интернет, от всяка точка на света

Елементната фасада на Wicona

Somfy осигурява оптимални условия

Прозорецът като безплатен соларен колектор

Генерацията evo

Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

Най-добрите възможности за дървените прозорци

Schüco санира италианското си седалище

Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

Апликация за мобилен телефон от ift

Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Системата CS104

Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

Окрилени от нарастващото търсене

До 80 процента по-малко енергия

Почти безвредно влияние на прозорците

Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн
 НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

Via Bulgaria Ltd.
Mobile: +359 888 598 660
bauelemente@viabulgaria.com
www.viabulgaria.com