BAUELEMENTE BAU

В брой 1/2014

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

 

От факела от маслинови клони до впечатляващите съвременни съоръжения за олимпийския огън

Олимпийският огън е един от най-важните символи на световното спортно движение, който изминава дългия път от обикновения античен факел до съвременните съоръжения, вплитащи традиция, безгранична фантазия и неповторими емоционални изживявания. Наред с вълненията и нетърпението да се видят постиженията на участващите спортисти, всяка нова олимпиада предизвиква огромно любопитство за това, какви спортни съоръжения и изненади са подготвили домакините. Надпреварата за това е безмилостно жестока и със започването на всяка следваща олимпиада ставаме свидетели на все по-атрактивни, впечатляващи и почти нереални хрумвания. Като кулминация на тържествените церемонни по откриването на всяка олимпиада, запалването на олимпийския огън е особен, запомнящ се акцент на мероприятието, събиращото вниманието на целия свят.

Особена радост предизвиква у нас фактът, че съоръжението за олимпийския огън на Зимните олимпийски игри 2014, Сочи е проектирано, изработено и монтирано от български фирми. Точно 47 български монтажници работят 126 дни, за да издигнат мащабната конструкция на олимпийския факел в Сочи и да я предадат напълно завършена в срок на 21 декември миналата година. Основен изпълнител на олимпийското село е руската фирма ЗАО Стройинтернейшнл, а подизпълнител, ангажиран изцяло с изграждането на конструкцията на олимпийския факел е българската фирма Хоризонт – Иванов ЕООД, Плевен. Част от монтажните работи са осъществени с участието на дъщерната фирма Горизонт ООО, Москва, а основната носеща стоманена конструкция е изработена от МПК, Плевен. Материалите за обшивката са доставени от германската фирма Kalzip.

Ръководител на монтажа на основната носеща стоманена конструкция е Радослав Панайотов, а на част облицовки е инж.Петър Орозов, който бе така любезен да ни предостави изчерпателна информация относно всички етапи и детайли от реализирането на проекта, както и интересния снимков и графичен материал.

Идейната концепция на олимпийския факел

Идейният проект, предоставен от домакините, представлява пластична стилизация на жар-птица – славянско митологично вълшебно същество с огнени пера, охраняващо дървото на живота с неговите златни ябълки и в състояние да се преражда за нов живот от собствената си пепел.

За първи път в историята на олимпийските игри, огромният факел е изнесен извън олимпийския стадион и макар, че е разположен непосредствено до него, представлява напълно самостоятелно обособено съоръжение. В подножието на огромната птица е разположен оригинален фонтан с вградена инсталация за грандиозни светлинни и водни ефекти. От тук нататък следва разработването на идеята на фаза работен проект и съставянето на концепцията за реализацията на обекта.

Конструкция и материали

Стоманена конструкция е изработена в Плевен на елементи и от там е транспортирана в Сочи, където на място отделните сегменти са свързани един с друг в общ носещ скелет. Значително по-голям интерес представлява решението за изпълнение на облицовката. Тъй като формата на факела е изключително сложна, се пристъпва към изграждане на временна база на място на обекта за изработване на необходимите детайли, оборудвана със съответните машини за производството и обработката на отделните елементи.

Като формообразуващ материал и хидроизолационна обшивка е използван Kalzip 65 XT –алуминиева система за обшиване на фасади и покривни конструкции с произволна триизмерна форма и големина. Материалът е доставен от Германия на рола, заедно с необходимите машини за профилиране. На място са изработени единичните размери и са формовани в нужната геометрия.

След закрепването на профилираната алуминиева ламарина Kalzip 65 XT към носещата стоманената конструкция, върху нея са монтирани алуминиеви профили, които служат за подложна скара на завършващия конмпозитен материал – Reynobond.

За определяне на размерите на единичните елементи от Reynobond е използван специализиран софтуер, които да превърне свободната обща форма в правилно разграфена повърхност, с точно пасващи един към друг елементи. Получените данни са прехвърлени към центъра за управление на машините, така че точно и прецизно да може да се изработи това огромно разнообразие от форми и размери. Готовите за монтаж единични елементи са с приблизителни размери около 1500 мм х 1500 мм.

Изпълнение и монтаж

За по-добра и ефективна организация на работата, на място на обекта е изградена временна площадка за обработката на облицовъчните материали.

Импровизираният на обекта производствен цех разполага с голяма режеща машина за разкрояване на целите листа композитен материал Reynobond, както и с машина с валци, на която да се изработят необходимите закръгления за ъглите на формата на олимпийския факел. Германският производител на профилираната алуминиева ламарина Kalzip наред със самия материал, доставя и необходимата машина за обработването му за нуждите на обекта.

Повечето машини са турско производство, като всички центровете за компютърно управление са италиански. Основната машина за кроене на композитния материал е българска.

Общо на място на обекта са обработени 3485 м2 алуминиева ламарина Kalzip 65 и 5228 м2 композитен материал Reynobond.

Отделните елементи от покриващия композитен материал, пасващи перфектно един към друг, независимо от сложната им форма, са закрепени с винтове към П-образните алуминиеви профили на скарата, а за оформянето на фугата между отделните листа, предварително под тях са подложени ленти от тънка алуминиева ламарина с дебелина 0,5 мм, която е прахово боядисана в същия цвят като този на основната повърхност.

Така скелетът на стилизираната птица получава плавното и гладкото си „оперение” и впечатлява с внушителния си силует не само през деня, но и през нощта когато изгрява със съвсем нова сила под светлината на прожекторите и цветните светлинни ефекти.

Благодарение на перфектната организация, високотехнологичното оборудване и не на последно място професионализма и квалификацията на екипите, работите по изработването и реализацията на олимпийския факел протичат гладко, коректно и в срок.

Някои интересни факти

Цялата конструкция на олимпийския факел е висока 50 м, а теглото му е 274 тона.

Стабилността на стоманения скелет е достатъчна, за да издържи всички видове натоварвания - от околната среда, експлоатационните товари и собственото тегло. Отклоненията обаче от ветровото натоварване в горния край на кулата са големи и чисто визуално при силен вятър създават усещане за несигурност. За елиминиране на този ефект, конструкторите решават да монтират най-горе, непосредствено под горелката, три противотежести, всяка от по приблизително 1 тон, които да балансират, т.е. да противодействат на движенията на върха при вятър.

Интерес предизвиква и самата горелка. Типично по руски, средства не са пожалени – произведената и монтираната от фирма от Самара горелка е с мощност 27000 kW.

Макар че за наше голямо съжаление до сега не успяхме да се впишем в историята на олимпийските игри като домакини и кандидатурата ни точно за тези зимна олимпиада беше отхвърлена, може да се гордеем, че сме взели участие в изграждането на такова емблематично и сложно съоръжение в Сочи, каквото е факела на олимпийския огън.

Избрани статии от Bauelemente Bau

Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

Системни конструкции от алуминий и стомана

Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

Монтаж на подпрозоречни первази

Още от новостите на Schüco на BAU 2017

Dr. Hahn показва модерен дизайн

Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

Избор на индустриална врата

ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

Geze превръща сградите в Smart Buildings

Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Йовета глас - Свят от стъкло

Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

Противовзломна защита

Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

Решения за врати за общи и подземни гаражи

Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

Нов силен играч на пазара

Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

REYNAERS – решения за модерна архитектура

Нов референтен обект на Schüco

Rehau внася цвят в играта

Hautau определя комфорта като фактор на успеха

Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

Дизайн на фасади и дограма, част 1

Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

Масо преработва панти и ножици

Roto допълва програмата

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

Hörmann – обогатена дизайнерска програма

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka залага на активния диалог с клиентите

Специалитетите

Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

Концентрирана компетентност

fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka разширява асортимента от декори

Напълно автоматизиран прозорец от Roto

Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

Стратегически партньор в проекта Green Solution House

Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

Изследване на теглото на стъклопакетите

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

VELUX – естествена светлина на необичайно място

Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

Saint Gobain има милост към монтажниците

Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

Още по-голяма свобода на идеите в цвят

Тема на броя: стъкла и стъклопакети

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

Бистро като вода, здраво като камък

Внезапно се заговори за универсалния дизайн

Секторен анализ на компетенциите на работната сила

Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

Границите на възможното

3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

Видимо и осезаемо качество

Използват ли се лесно модерните прозорци?

Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

Нови терминали за Варна и Бургас

Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

Водещите теми на BAU 2013

Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

Universal Design за строителните продукти

Ново от Reynaers : Венталис Акустик

Нова конструкция от Wicona

Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

Renson разработи нова система за вентилация

Hautau с решения за вентилация

Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

Winkhaus осигурява надеждна вентилация

Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

HAUTAU с поглед в бъдещето

Adler предлага импрегнатор ...

Специално изискване за френския пазар

Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

Прозорците са повърхности, доставящи енергия

През Интернет, от всяка точка на света

Елементната фасада на Wicona

Somfy осигурява оптимални условия

Прозорецът като безплатен соларен колектор

Генерацията evo

Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

Най-добрите възможности за дървените прозорци

Schüco санира италианското си седалище

Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

Апликация за мобилен телефон от ift

Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Системата CS104

Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

Окрилени от нарастващото търсене

До 80 процента по-малко енергия

Почти безвредно влияние на прозорците

Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн
 НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

Via Bulgaria Ltd.
Mobile: +359 888 598 660
bauelemente@viabulgaria.com
www.viabulgaria.com